Kaj je tartuf?

Dragocene kepe naj bi nekoč dosegale bogove in čarovnice, danes pa večina konča v gurmanskih specialitetah za “navadne smrtnike”

down
Zigante tartufi

Dragocena goba pod zemljo

Koristne informacije

Tartufi so vrsta užitnih gob ki rastejo pod zemljo, najpogosteje ob koreninah dreves, kot so hrast, bukev, topol, vrba in brest. Videti so kot gomolji in jih zaradi videza pogosto primerjajo s krompirjem. Večinoma zrastejo od velikosti češnje do velikosti jabolka, včasih pa lahko najdete veliko večji primerek (kot je znameniti Zigante Millenium, ki tehta 1310 g). V kulinariki sta najbolj priljubljeni dve osnovni vrsti: črni in beli tartufi.

Tartufi rastejo po vsej Evropi, Aziji, Severni in Južni Ameriki, vendar so najpomembnejša nahajališča v Franciji, Italiji in Istri. Najbolj znano nahajališče tartufov na Hrvaškem je dolina reke Mirne v Istri.

KUPI ZDAJ

Tartufarji in psi

Lov na tartufe

Tartufe pobiramo šele, ko dozorijo. Iskanje ali tako imenovani lov vodi strokovnjak tartufar, same tartufe pa najdejo šolani psi z izpopolnjenim vohom. Včasih so to počeli prašiči, danes pa je to redkost. Namreč, čeprav so zelo vešči iskanja tartufov, pogosto pojedo vse, kar najdejo.

Ko pes s kopanjem s tačko pokaže na položaj tartufa in dobi nagrado za najdbo, tartufar gobo previdno izkoplje in pazi, da je ne poškoduje. Nato luknjo znova zakoplje, da omogoči razvoj novih korenin oziroma rast novih tartufov.

Nato tartufe operemorazvrstimo in ocenimo, upoštevajoč vonj, velikost, obliko in splošni vtis. Med ocenjevanjem lahko tartuf tudi zarežemo, da vidimo barvo njegove notranjosti. Razvrščeni in očiščeni tartufi so na koncu zapakirani za prevoz.

Naravni afrodiziak

Gurmanske gobe

Tartufe lahko opišemo tudi kot gurmanske gobe, ker imajo trpek, močan vonj po zemlji, ki hrani daje edinstven okus. Uporabljajo se v zelo majhnih količinah, ki so še vedno dovolj, da vsako jed spremenijo v gurmansko izkušnjo. Arome tartufov ni enostavno opisati, zato se asociacije razlikujejo od “gozdnih tal” in “mešanice čokolade in zemlje” do “starih nogavic”, pogosto pa jih spremlja tudi okrasni pridevek erotike. Ne glede na različna prepričanja, je povpraševanje po tartufih vedno večje, zato lahko cena poskoči do več tisoč evrov na kilogram.

Tuber Magnatum Pico