Shranjevanje tartufov

Pravilno shranjevanje svežih tartufov zahteva pozornost in trud, a vsak zalogaj dobrote, pripravljene s tartufi, bo še enkrat dokazal, da se ves trud poplača.

down
Zigante tartufi

Dragocena goba pod zemljo

Poplačan trud

Po obiranju je treba sveže tartufe najprej temeljito očistiti z nežno ščetko (kot je mehka zobna ščetka) pod tekočo hladno vodo, da bi odstranili zemljo. Tartufi so občutljivi organizmi, ki dehidrirajo in izgubijo vonj, zato jih je najbolje zaužiti čim prej. Ker je vlaga največji sovražnik tartufov, je pred in med uporabo suhe tartufe najbolje zaviti v čisto papirnato brisačo, dobro zapreti v posodo in shraniti v vratih hladilnika.

Z vsakodnevno menjavo papirnate brisače ta način shranjevanja zagotavlja visoko kakovost cenjenega belega tartufa. Ko tartuf postane mehak, ga je treba takoj porabiti, saj je to znak, da je dosegel svojo končno stopnjo dozorelosti.

Intenzivna aroma

Vsaka jed postane
gurmanska poslastica

Črne tartufe lahko zamrznemo v zamrzovalniku, če jih želimo shraniti za dalj časa. V zamrzovalniku jih lahko hranimo do 3 mesece, čeprav bodo izgubili nekaj svoje arome. Zamrznemo jih lahko na dva načina: posamično zavijemo v folijo in vakuumirano vrečko ali zapakiramo v plastične vrečke z oljčnim oljem, brez stika z zrakom. Zamrznjenih tartufov pred uporabo ni treba odtajati – drobno naribane zamrznjene tartufe bo stopila toplota hrane.

Črne tartufe lahko pustimo tudi v hladilniku 2 do 3 dni v posodi s svežimi jajci. Rumenjaki bodo obdani z aromo tartufov, “navadna” omleta pa se bo spremenila v gurmansko poslastico. Sveže tartufe je treba dobro naribati in zmešati z maslom nato pa nastalo maslo s tartufi zamrzniti v majhnih porcijah, ki so praktične za uporabo.

Nikakor ni priporočljivo sušiti tartufov v domačem dehidratorju ker se zaradi toplote in dolgega postopka izgubi velik del okusa tartufov. Enako velja za domače konzerviranje ki hitro odvzame okus termosenzibilnim tartufom.