Shranjevanje tartufov

Pravilno shranjevanje svežih tartufov zahteva pozornost in trud, a vsak zalogaj dobrote, pripravljene s tartufi, bo še enkrat dokazal, da se ves trud poplača.

down
Zigante tartufi

Dragocena goba pod zemljo

Poplačan trud

Tartufe je potrebno najprej očistiti ostankov zemlje, z nežno ščetko pod tekočo hladno vodo. Tartufi so občutljivi organizmi, ki dehidrirajo in izgubijo vonj, zato jih je najbolje zaužiti čim prej. Tartufe je najbolje oviti v čisto papirnato brisačko in v posodi hraniti v hladilniku. Papirnato brisačko zamenjamo vsak dan.

Tak način shranjevanja zagotavlja visoko kakovost cenjenega belega tartufa. Ko tartuf postane mehak, ga je potrebno takoj uporabiti, saj je to znak, da je dosegel svojo končno stopnjo dozorelosti.

Intenzivna aroma

Vsaka jed postane
gurmanska poslastica

Črne tartufe lahko tudi zamrznemo, če jih želimo shraniti za dalj časa. Zavedati pa se moramo, da bodo s tem izgubili nekaj svoje arome. Zamrznemo jih lahko na dva načina: posamično jih zavijemo v folijo in vakuumirano vrečko ali v plastični vrečki z dodanim oljčnim oljem, brez stika z zrakom. Zamrznjenih tartufov pred uporabo ni potrebno odtajati, ker bo drobno naribane zamrznjene tartufe odtalila toplota hrane.
Belih tartufov ne zamrzujemo!

Tartufe lahko pustimo tudi v hladilniku 2 do 3 dni v posodi s svežimi jajci. Rumenjaki bodo obdani z aromo tartufov, “navadna” omleta pa se bo spremenila v gurmansko poslastico. Lahko jih tudi naribamo, zamešamo z maslom in zamrznemo.

Nikakor ni priporočljivo sušiti tartufov v domačem dehidratorju, ker se zaradi toplote in dolgega postopka izgubi večji del okusa tartufov. Enako velja za domače konzerviranje ki hitro odvzame okus termosenzibilnim tartufom.