SHRANJEVANJE TARTUFOV

VSAKA JED POSTANEGURMANSKA POSLASTICA

Črne tartufe lahko tudi zamrznemo, če jih želimo shraniti za dalj časa. Zavedati pa se moramo, da bodo s tem izgubili nekaj svoje arome. Zamrznemo jih lahko na dva načina: posamično jih zavijemo v folijo in vakuumirano vrečko ali v plastični vrečki z dodanim oljčnim oljem, brez stika z zrakom. Zamrznjenih tartufov pred uporabo ni potrebno odtajati, ker bo drobno naribane zamrznjene tartufe odtalila toplota hrane.
Belih tartufov ne zamrzujemo!

Tartufe lahko pustimo tudi v hladilniku 2 do 3 dni v posodi s svežimi jajci. Rumenjaki bodo obdani z aromo tartufov, “navadna” omleta pa se bo spremenila v gurmansko poslastico. Lahko jih tudi naribamo, zamešamo z maslom in zamrznemo.

Nikakor ni priporočljivo sušiti tartufov v domačem dehidratorju, ker se zaradi toplote in dolgega postopka izgubi večji del okusa tartufov. Enako velja za domače konzerviranje ki hitro odvzame okus termosenzibilnim tartufom.

1. ČIŠČENJE

Tartuf očistite le nekaj minut pred uporabo. Sperite ga pod hladno vodo in nežno poščetkajte z mehko krtačko. Tartuf je precej občutljiv, zato bodite nežni.

2. POSTREŽBA
Če jih želite kar najbolje izkoristiti, jih postrezite na čim bolj preprost način —ne kuhane, ampak naribane ali drobno narezane na toplo jed, tako da njihova aroma resnično pride do izraza. Odlični so s testeninami, rižem, jajci, svežimi mesnimi in ribjimi jedmi. Da bi v celoti doživeli okus tartufa, ga je potrebno zaužiti čim prej (v nekaj dneh).

3. SHRANJEVANJE

Zavijte vsak tartuf v papirnato brisačko, ne da bi ga pred tem očistili. Zamenjajte papirnato brisačko vsak dan. Hranite v hladilniku (+2 °C/+4 °C) v posodi, ki mora biti odprta, da lahko tartufi “dihajo”. Aromo, ki se sprosti med zorenjem, absorbirajo mleko, maslo, sir in jajca, shranjena v bližini tartufov.