»bratranec« belega tartufa, Magnatum Pico
TUBER BORCHII
- Sezona: od januarja do aprila
- Poreklo: Istra
- Tuber borchii je užitni tartuf z odličnimi kulinaričnimi lastnostmi, običajno imenovan tudi bianchetto. Znan je tudi kot »bratranec« belega tartufa, Magnatum Pico. Aroma Tuber Borchii je najprej nežna, nato pa se nagiba k tonom česna. Okus je rahlo pikanten z notami gob.
- Borchii ima gladko in čisto skorjo, od svetlo oker do temno oranžne barve. Uporablja se za aromatiziranje tradicionalnih receptov in jedi, odličnen je tudi v kombinaciji z mesom in ribami.
Črni poletni tartuf
TUBER AESTIVUM
- Sezona: od maja do oktobra
- Tuber Aestivum, znan tudi kot poletni tartuf, se poveže s koreninami različnih dreves: hrasta, bukve, topola, leske, bora in lipe. Navzven je temen, z izrazito piramidasto skorjo.
- Poletni tartuf je prvovrsten gurmanski izdelek, ki je cenovno ugodnejši, precej blagega okusa in ponuja široko paleto kulinaričnih možnosti. Odlično dopolnjuje mesne in ribje jedi, testenine, sezonske izdelke in solate.
Črni jesenski tartuf
TUBER UNCINATUM
- Sezona: od septembra do januarja
- Tuber Uncinatum je najbolj razširjen užitni tartuf v Evropi. Molekularno je enak Aestivumu, vendar ima raje senčna področja, zato se razlikuje v okusu, vonju in morfologiji spor.
- Mesnata notranjost (gleba) zrelega gomolja Tuber Uncinatum je čvrsta in temno rjava, prežeta s številnimi tankimi belimi črtami, ki ne spremenijo svoje barve, ko pridejo v stik z zrakom. Njegova koža (peridij) je temna in bolj gladka kot koža gomolja Aestivum. Je prijetne arome in vonja ter polnejšega okusa kot poletni tartuf.
Beli tartuf
TUBER MAGNATUM PICO
- Sezona: September – Januar
- Istrski beli tartuf Tuber Magnatum Pico je eden najbolj znanih in cenjenih v svetu.
- Gre za najbolj ekskluziven užitni tartuf na svetu. Tuber Magnatum Pico se poveže s koreninami dreves topola, vrbe, hrasta in leske.
- Njegova koža (peridij) je gladka in oker rumene ali olivno rumene barve, včasih pa so zanj značilne tudi bolj groba razpokana površina ali svetlo rdeče lise. Gleba (mesnata notranjost) je čvrsta in gladka, na začetku je belkasta in nato bledo rumena, oker rjava, rdečkasto rjava, prežeta s številnimi tankimi belimi črtami.
- Je intenzivnega vonja in močnega, a prijetnega okusa.
Črni zimski tartuf
TUBER MELANOSPORUM
- Sezona: od novembra do marca
- Tuber Melanosporum je znanstveno ime za črne tartufe, ki so znani tudi kot najprestižnejši črni tartufi.
- Melanosporum ima kroglasto obliko z rjavo-črno lupino in rdečkasto-črnim mesom, ki je razbrazdano s svetlimi in tankimi žilami in zelo razvejano. Velja za najdragocenejšo različico črnega tartufa in ima izjemen okus, ki pride še bolj do izraza po termični obdelavi.
- Odlično izpopolni okus ribjih in mesnih jedi, testenin in juh, saj zagotavlja močnejšo aromo, če je toplotno obdelan.