Tartuf v Istri

Tartuf je treba očistiti le nekaj minut pred uporabo, tako da ga sperete pod hladno vodo in uporabite  majhno krtačo. Ker je tartuf precej občutljiv, ne želite izgubiti njegovih dragocenih kosov, zato ga očistite.

Če jih želite kar najbolje izkoristiti, jih postrezite na čim bolj preprost način —ne kuhane, ampak naribane ali drobno narezane na toplo jed, tako da njihova aroma resnično pride do izraza. Odlični so s testeninami, rižem, jajci, surovimi mesnimi jedmi in ribjimi jedmi. Da bi v celoti doživeli okus tartufa, ga je treba zaužiti čim prej (v nekaj dneh).

Zavijte vsak tartuf v papir, ne da bi ga pred tem očistili. Zamenjajte papir vsak dan. Hranite v hladilniku (+2 °C/+4 °C) v posodi, ki mora biti odprta, da tartufi lahko “dihajo”. Aromo, ki se sprosti med zorenjem, ponavadi absorbirajo mleko, maslo, sir in jajca, shranjena v bližini tartufov.

down
Tuber Aestivum

Poletni črni tartuf

Tuber Aestivum

  • Sezona: od maja do oktobra
  • Tuber Aestivum, znan tudi kot poletni tartuf, se poveže s koreninami različnih dreves: hrasta, bukve, topola, leske, bora in lipe. Navzven je temen, z izrazito piramidasto skorjo.
  • Poletni tartuf je prvovrsten gurmanski izdelek, ki je cenovno ugodnejši od tartufa Tuber Melanosporum. Je bolj blagega okusa in ponuja široko paleto kulinaričnih možnosti. Odlično dopolnjuje mesne in ribje jedi, testenine, sezonske izdelke in solate.

Črni tartuf

Tuber Uncinatum

  • Sezona: od septembra do januarja
  • Tuber Uncinatum je najbolj razširjen užitni tartuf v Evropi. Molekularno je enak Aestivumu, vendar ima raje senčna področja, zato se razlikuje v okusu, vonju in morfologiji spor.
  • Mesnata notranjost (gleba) zrelega gomolja Tuber Uncinatum je čvrsta in temno rjava, prežeta s številnimi tankimi belimi črtami, ki ne spremenijo svoje barve, ko pridejo v stik z zrakom. Njegova koža (peridij) je temna in bolj gladka kot koža gomolja Aestivum. Je prijetne arome in vonja ter polnejšega okusa kot poletni tartuf.
Tuber Uncinatum

Beli tartuf

Tuber Magnatum Pico

  • Sezona: September – Januar
  • Istrski beli tartuf Tuber Magnatum Pico je eden najbolj znanih in cenjenih v svetu.
  • Gre za najbolj ekskluziven užitni tartuf na svetu. Magnatum Pico se poveže s koreninami dreves topola, vrbe, hrasta in leske.
  • Njegova koža (peridij) je gladka in oker rumene ali olivno rumene barve, včasih pa so zanj značilne tudi bolj groba razpokana površina ali svetlo rdeče lise. Gleba (mesnata notranjost) je čvrsta in gladka, na začetku je belkasta in nato bledo rumena, oker rjava, rdečkasto rjava, prežeta s številnimi tankimi belimi črtami.
  • Je intenzivnega vonja in močnega, a prijetnega okusa.
Tuber Magnatum Pico
Tuber Melanosporum

Črni zimski tartuf

Tuber Melanosporum

  • Sezona: od novembra do marca
  • Tuber Melanosporum je znanstveno ime za črne tartufe, ki so znani tudi kot najprestižnejši črni tartufi.
  • Melanosporum ima kroglasto obliko z rjavo-črno lupino in rdečkasto-črnim mesom, ki je razbrazdano s svetlimi in tankimi žilami in zelo razvejano. Velja za najdragocenejšo različico črnega tartufa in ima izjemen okus, ki pride še bolj do izraza po termični obdelavi.
  • Odlično izpopolni okus ribjih in mesnih jedi, testenin in juh, saj zagotavlja močnejšo aromo,  če je toplotno obdelan.